Motor voertuigbeheersing examen (AVB)

Motor voertuigbeheersingMotor voertuigbeheersing examen (AVB)?  Als je je motor theorie hebt gehaald kan je eindelijk op voor de praktijk examens. Bij een motor zijn dat 2 praktijk examens, namelijk voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming op de openbare weg (AVD)  Voor het examen voertuigbeheersing dien je in het bezit te zijn van je theorie of Rijbewijs B, bij verkeersdeelneming dien je voor het examen wel je theorie te hebben.

 

 

->> Oefen hier je theorie examen voor de motor. 

Motor voertuigbeheersing examen (AVB)

De oefeningen AVB leer je alleen bij een rijschool, er zijn in totaal 12 oefenen waarvan je er 7 moet afleggen tijdens het examen. Hiervan moet je er 5 goed hebben en dan ben je geslaagd. Hieronder even een goede video met alle 12 AVB oefeningen. Let op sommige AVB oefeningen zijn verplicht, zoals lopen met de motor, Langzame slalom, uitwijkoefening en de Noodstop. Bekijk hieronder video.

De 12 AVB oefeningen.

In totaal zijn er dus 12 oefeningen waarvan je er maar 7 hoeft te doen bij het examen, je moet er dan 5 goed gedaan hebben om te slagen. De oefeningen hieronder. Ook hier staan de motor AVB verplichte oefeningen.

Lopen met de motor. (verplichte oefening.) 

Het lopen met de motor is een verplichte oefening. Je dient dan de motor lopend in een parkeervak te zetten en weer te verlaten.

Stapvoets rijden. 

Hier is het de bedoeling dat je 20 meter stapvoets rijd naar de examinator. Er wordt hier gelet op snelheid en balans.

Langzame slalom. ( verplichte oefening) 

Stapvoet een slalom maken tussen pylonen rijden met een korte afstand van 3 meter.

Wegrijden uit een parkeervak. 

Bij deze oefening rij je vanuit stilstand het parkeervak uit. Het is hier erg belangrijk dat je gecontroleerd een scherpe bocht maakt.

Denkbeeldige acht.

Met deze oefening laat je zien hoe je een complete denkbeeldige acht kunt rijden. Je rijdt met een trekkende motor en houdt de gelijkmatige snelheid aan.

Halve draai. 

Met deze oefening rij je met een trekkende motor en na de 2de pylon maak je een halve draai naar links of naar rechts.

Uitwijkoefening. (verplichte oefening.)

Met 50 kilometer per uur ontwijk je een denkbeeldig muurtje van Pylonen en daarnaast weer terug naar de goede weghelft.

Snelle Slalom

Minstens 30 kilometer per uur en in de tweede of derde versnelling een snelle slalom met 6 pylonen.

Vertragingsoefening. 

Vanuit stilstand moet je binnen 55 meter een snelheid van 50 kilometer per uur hebben bereikt. Het is dan de bedoeling dat je na het tweede poortje afremt tot 30 kilometer per uur en terug te schakelen. Daarna moet je nog een slalom doen om 3 pylonen die 8 meter uit elkaar staan.

Noodstop ( verplichte oefening.)

Je rijdt 50 kilometer per uur, na het poortje rem je maximaal om zo snel mogelijk te stoppen.

Precisie stop 

Je rijdt 50 kilometer per uur em de bedoeling is dat je beheerst afremt, daarna moet je pas na 17 meter de motor tot stilstand brengen.

Stopproef. 

En als laatste de stopproef. Het is hier de bedoeling dat je technisch goed remt. Je schakelt kort voordat je stilstaat terug naar je eerst versnelling.

 

Dit waren de 12 AVB oefeningen die je gaat leren bij je praktijk lessen. Heb je nog geen B rijbewijs dan moet je eerst je theorie halen voor de motor om een AVB examen te kunnen afleggen. Leer hier je theorie voor de motor.

Tip: Voordat je op mag voor je AVB examen is het erg handig om de bovenstaande video nog een keer te bekijken.